İlerleryen Yaşlarda Çocuk Sahibi Olanların, Çocuklarında Otizm Daha Sık Görülmekte

autism-autismo-otizmUzmanların araştırmalarına göre, ilerleryen yaşlarda çocuk sahibi olanların, çocuklarında otizm daha sık görülmekte. Anne ve babanın yaşlarının doğacak çocuklarda otizm hastalığına yakalanmasında önemli faktör.

Otizm çok faktörlü bir hastalıktır. Otizmin gelişimi genler ve çevreye bağlıdır. Hastalık riskini yaş da etkiliyor. Aile planlayan yaşı dikkate alması gerekir.

Ikan tıp okulunun (New York, ABD) uzmanları anne yaşının otizm riskine etkisini netleştirmek için Danimarka, İsrail, Norveç, İsveç ve Batı Avustralya’dan olan 5.766.794 çocuğun verilerini analiz ettiler.

30 bin çocukta otizm bulundu. Bu hastalık daha çok yaşlı ebeveynlerin bebeklerinde gözlenmiştir.

Yaşı 50’den fazla olan babanın çocuğu otizm riski 20-30 yaşlı babaların çocukları ile karşılaştırıldığında yüzde 66 oranında fazladır. Yaşı 40’dan yukarı 18 den düşük olan annelerin otizmli çocuklar dünyaya getirmek olasılığı orta göstergelerden 15-18 oranında daha yüksektir.

Ebeveynler arasında yaş farkı da otizm riskini arttıran nedenlerdendir. Otizm riski ister baba 35-44 yaşında, eşi ise 10 yaş küçük olduğunda, gerekse anne 30-40 yaşında, baba ise 10 yaş küçük olduğunda artar.

Kaynak: Yeni Manşet