Kocaeli Üniversitesi’nde Çocuk Sağlığı ve Otizm Konuşuldu

cocuk-sagligini-masaya-yatirdilar-147764Türkiye’nin ilk kadın pediatri ortopedisti Doç. Dr. Ayşegül Bursalı, ‘Çocuk Sağlığı İzleminde Karşılaşılan Ortopedik Sorunlar’la ilgili KOÜ’de konuştu. Bursalı, bebek kundaklamanın yanlış olduğunu söyledi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) geçtiğimiz günlerde önemli bir panele sahne oldu. Çocuk sağlığıyla ilgili düzenlenen panelin moderatörlüğünü araştırma görevlisi Dr. Umay Özod yaptı. Panelin açılış konuşmasını Prof. Dr. Şükrü Hatun ve Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp gerçekleştirdi. Doç. Dr. Ayşegül Bursalı, Prof. Dr. Nahit Motavalli, Uzm. Dr. Müge Atar, Dr. Mine Esin Eruyar, Uzm. Dr. Mehtap Ezel Çelakıl, Prof. Dr. Özgül Altıntaş, Yrd. Doç. Dr. Dilara Pirhan, Dr. Aslı Ece Yakıcı, Prof. Dr. Bülent Kara, Doç. Dr. Zuhal Gündoğdu ise panele konuşmacı olarak katılan isimler arasında yer aldı.

ÇİFT BEZ YANLIŞ

Konuşmaların yanı sıra, vaka sunumları ve tartışma panelleriyle katılımcılar sıradışı ve yararlı bir toplantı gerçekleştirdi. ‘Çocuk Sağlığı İzleminde Karşılaşılan Ortopedik Sorunlar’ başlığında Türkiye’deki ilk kadın pediatri ortopedisti Doç. Dr. Ayşegül Bursalı kısa bir konuşma yaptı. Bursalı konuşmasında, kalça çıkıklığında riskli uygulamalara değinerek, çift bez uygulamasının yanlış olduğu ve bunun büyük bir kandırmaca olduğu konusunda tüm pediatristleri uyardı.

AYAKKABI KULLANIMI

Erken evrede kalça çıkıklığının saptanması halinde tedavinin yüzde 99 oranla başarılı olacağına değinen Bursalı, çocuklarda ayakkabı kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi, “Ayakkabının tabanı esnek, önü geniş, parmak kısmı yüksek ve ayaktan bir santim yüksek olması gerekiyor” dedi. Riskli uygulamalara da değinen Bursalı, kundaklamanın, portbebe kullanılmasının ve bebeklerin bacaklarından asılı tutmanın yanlış uygulamalar olduğunu söyledi.

OTİZMİN NEDENLERİ

Prof. Dr. Nahit Motovalli ise otizme sebep olan nedenlerin, ileri anne yaşı, D vitamini eksikliği, hamilelikteki enfeksiyonlar, cıvaya maruziyet, tarım ilaçları, aşılar, eksoz dumanları, hipoksi, prematuri ve beslenmeden kaynaklanabildiğini belirterek, Türkiye’de dört aylık bebekte bile otizm görülebildiğinin tespit edildiğini söyleyerek otizmin tespit edilmesi konusunda bilgiler aktardı. Gün boyu devam eden paneller sonrasında katılımcılar, ev sahibi KOÜ’ye teşekkür etti.

Kaynak: otizm.gen.tr