Otizmi Engellemek İçin Hamilelikte Alınacak Önlemler

hamile-otizm2003 yılında Kaliforniyada başlatılan CHARGE çalışmasının amacı otizme neden olabilecek çevresel faktörleri ortaya koymak. Yıllar süren değerlendirmeler, hamilelikte alınacak önlemlerin bebeğinizde otizm gelişme riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Peki, Otizmle ilişkisi kesinleşmiş veya çok kuvvetle muhtemel olan durumlara nelerdir?

Tarım İlaçlarına Maruziyet…  Tarım alanlarına, golf sahalarına, haşarat ilaçlaması yapılan bölgelere 2 km’den yakın bir evde hamileliği geçirmek kesinleşmiş bir otizm riskidir. Bizim ülkemiz için oturduğumuz sitelerde yapılan çevre düzenlemelerindeki ilaçlamalara dikkat edilmelidir.

Antidepresan İlaçlar… Özellikle serotonin geri alımını engelleyen antidepresanların gebeliğin ilk 3 ayında kullanılması ile otizm arasındaki ilişki neredeyse kesinleşmiş gibi. Serotonin ve otizm arasındaki bağlantı üzerinde uzun süredir durulan bir konu. Bu ilaçlar hangileri diye merak ederseniz? Dünyada en sık kullanılan antidepresan ilaçların bu gruba girdiğini söyleyebilirz.

Hamilelik öncesi ve boyunca vitamin kullanımı otizm riskini yarı yarıya azaltıyor. Özellikle hamilelik öncesindeki 3 ay ile ilk 3 ay, içeriğinde yüksek demir, folat ve B vitamini içerenler kullanılmalı. Geriye dönük yapılan bir araştırmada otizmli çocukların annelerinin hamilelik döneminde gıda ve vitamin destekleriyle aldıkları demir miktarının daha az olduğu saptamış. Folatın yararlı etkilerini destekleyen laboratuar çalışmaları var.

Sezaryen Doğum…  1994 ve 2000 yıllarında yapılan iki epidemiolojik araştırma sezaryen oranlarının bizim ülkemizden daha düşük olduğu Amerikada bile otizmli çocukların %8’inin sezaryen doğumla ilişkili olduğunu saptamış.

Trafik kaynaklı hava kirliliği… Egzos dumanına maruziyetin, özellikle hamileliğin son 3 ayında artmış otizmle ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar var.

Kaynak: Doç Dr Barış Ekici, Çocuk Nörolojisi Uzmanı, otizm.gen.tr