Biyometrik Kol Bantları Otizmli Çocuklar İle İletişimde Kullanılacak

otizm-biyometrik-kol-bandiABD’deki araştırmayla, fiziksel aktiviteler için tasarlanmış kol bantları otizmli kişilerin bedensel tepkilerini ölçebilecek şekilde geliştirildi.

İngiliz gazetesi Telegraph’ta yer alan habere göre, Boston Northeastern Üniversitesi’nde bu alanda uzman Dr. Matthew Goodwin ve ekibinin geliştirdiği kol bandı projesi yüzey vücut sıcaklığı, kalp hızı ölçümü, terleme ve üç boyutlu hareket şeklindeki 4 ayrı fizyolojik özelliği ölçerek otizmli kişilere yardımcı olacak. Benzer  tasarımlarda da olduğu gibi akıllı telefonla bilgi aktarabilen ürün, özellikle şiddetli otizm vakaları için tasarlanmış. Uygulama saldırganlık, kendini yaralama ve kaçma gibi dramatik davranışsal değişiklerin önceden tespit edilmesini sağlayacak. Ancak Goodwin, biyosensörlerin bir sihir olmadığını, dolayısıyla verilerin bilirkişiler tarafından yorumlanması gerektiğinin altını çiziyor.

“Çalıştığımız çocuklar sıkıntılarını aktaramıyor”

Genellikle şiddetli otizm vakalarında iletişimin sözel ya da fiziksel olarak imkansız olduğunu vurgulayan Dr. Goodwin, 10 yıldır devam eden araştırmayı şöyle anlatıyor:
“Çalıştığımız çocuklar nelerin olup bittiğini anlatamıyor. Örneğin başları ağrıdığında, çok gürültülü bir ortamda bulunduklarında ya da öğretmenlerinden hoşlanmadıklarında bunu söze dökemiyorlar. Biz onların beden dilini anlamak istiyorsak, bunu nazik ve mütevazi bir şekilde gerçekleştirmeliyiz.”

Ürün piyasaya sürülmeyi bekliyor

Nazik ve mütevazı bir biçimde beden dilini anlayabilmek için renk kodlaması öneriliyor. Mesela kırmızı, davranışlarda değişiklik olacağını, mavi kişinin az uyarıldığını yani sıkılıp sıkılmadığını simgeleyebiliyor. Wirral Otizm Derneği Başkanı Jane Collan, robotlar ve uygulamalar gibi teknolojilerin otizm için ne kadar önemli olduğuna değinerek, onlara bu sayede yeni bir öğrenme ve kendini ifade etme fırsatı tanındığını söylüyor. Derneğin desteğini alan proje, 1 Ekim’de Manchester’da gerçekleşecek Autech 2015 Otizm ve Teknoloji Konferansı’nda tanıtılacak. Araştırmacıların hedefi üreticilerin dikkatini çekerek piyasaya sürülebilecek bir ürün geliştirebilmek.

Kaynak: Otizm.gen.tr